Financiële steun door Vlaamse overheid voor renoveren

De voorwaarden om een renovatiepremie te krijgen zijn strenger geworden en het verlaagde btw-tarief voor sommige renovatiewerken is niet meer. En toch vliegt de warmte in veel Vlaamse gebouwen naar buiten. Weet u bijvoorbeeld dat één op de vijf gezinswoningen geen dak- of zoldervloerisolatie heeft?

De reden daarvoor is eenvoudig: meer dan 70% van die woningen stamt van voor 1970. Die zijn dus meer dan 45 jaar oud!

Renovatiepact

Toch is het nuttig en aantrekkelijk om te investeren in renovatie. Zo denkt Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie, er ook over. Zij ondertekende in december 2014 samen met 33 organisaties uit de bouwsector eind vorig jaar het ‘Renovatiepact’. De bedoeling van het Renovatiepact is met een concreet actieplan te komen binnen de zes maanden – en dat is dus zeer binnenkort. U leest meer over het Renovatiepact bij de Vlaamse overheid.

Waar pakt het Renovatiepact binnenkort mee uit? Misschien met initiatieven die ook voor VME’s interessant zijn? We volgen het op de voet en houden u op de hoogte.

Turtelboom renovatiepact

Energiepremies en Energielening

Begin deze maand kwam in het nieuws dat Vlamingen veel minder energiepremies dan vroeger aanvragen. Blijkbaar hebben de ‘overtuigde mensen’ al geïnvesteerd in renovatie en blijft er een groep mensen over die niet overtuigd is omdat ze niet of niet volledig geïnformeerd is. Minister Turtelboom heeft gereageerd dat ze bezig is de premiestelsels grondig te hervormen, zodat meer mensen ervan overtuigd worden dat het interessant is hun woning te isoleren.

Er blijven natuurlijk nog altijd heel wat premies bestaan, ook al wordt er hier en daar op bezuinigd. Bovendien heeft de minister begin dit jaar de Energielening opgestart om het probleem van de voorfinanciering weg te nemen. Zo’n 3.500 gezinnen zouden daarvan dit jaar moeten kunnen genieten, maar de verwachte stormloop – ook omdat andere premies dit jaar stilaan afgebouwd worden – blijft uit: toen we dit artikel schreven, stond de teller op 1195. Toch is het nuttig even te bekijken wat de Energielening aanbiedt. Mensen kunnen tot maximaal 10.000 euro lenen voor energiebesparende werken in hun woning. Ze moeten de lening binnen 5 jaar terugbetalen, tegen een heel lage interestvoet.

Om in aanmerking te komen moeten mensen voldoen aan bepaalde voorwaarden, onder meer een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds krijgen, een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 16.965,47 euro hebben, in een procedure van schuldbemiddeling zitten of onder begeleiding van het OCMW staan.

Ook geldt de lening – en dit kan u misschien interesseren – voor eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit de bovenstaande doelgroep.

Welk concreet plan zal er volgen uit het Renovatiepact? Welke initiatieven zullen ook voor VME’s interessant zijn? Wat houdt de premiehervorming juist in? En welke gevolgen zal dit hebben voor de renovatiemarkt? We volgen het op de voet en houden u op de hoogte.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Terug naar overzicht