Hydrofuge: pasta of vloeibaar?

U denkt eraan de gevel en de buitenmuren van uw gebouw waterdicht te maken? Goed idee, want zo beschermt u buiten- en binnenkant tegen vocht. Er bestaan verschillende hydrofugemethoden. Welke is de beste voor uw gevel? Lees hoe we hydrofuge bij Suerickx aanpakken.

Een doeltreffende hydrofugebehandeling is niet mogelijk zonder voorafgaande gevelreiniging. Die moet afgestemd worden op de ondergrond. Gaat het om metselwerk of een gevelbekleding in arduin of natuursteen? Is de steen poreus of veeleer dicht? Bij een dichte steen kiest Suerickx consequent voor de steamwashmethode als voorbereiding. De steamwashmethode neemt het vuil aan de oppervlakte weg en zet de poriën van de steen open, zodat de hydrofuge de kans krijgt in de ondergrond te trekken.

Is de ondergrond relatief poreus of echt fel vervuild? Dan volstaat de steamwashmethode niet omdat ze de steen niet genoeg ‘open’ kan zetten: hij is te weinig ontvankelijk voor de hydrofuge. In dat geval gaat Suerickx over tot het zandstralen van het beton, de natuursteen of de metselsteen.

gevelreiniging Ibix

Pasta

Afhankelijk van materiaal of ondergrond (baksteen, geglazurde baksteen, natuursteen …) kiest Suerickx het product waarmee de hydrofugebehandeling uitgevoerd wordt. Het meest gebruikt is een pasta, omdat die substantie de eigenschap heeft enkele centimeters diep in de ondergrond door te dringen, natuurlijk altijd afhankelijk van de ondergrond.

Suerickx gebruikt hiervoor Funcosil FC van de producent Remmers. Funcosil FC is een impregneercrème gemaakt op basis van siloxaan. Dit type is zonder meer de meest efficiënte vorm van hydrofuge: de pasta dringt diep en langzaam in, waardoor er een ‘film’ ontstaat die mooi verspreid is op en in de gevel of buitenmuur. Na een viertal uur is de pasta in de steen ingedrongen. Bij erg koud weer kan dat proces iets langer duren.

gevel impregneerpasta solutions

Vloeibaar

Vloeibare hydrofugeproducten worden op de muur gespoten met een klein drukpompje. Op beton of natuursteen is het ook mogelijk een verfborstel te gebruiken. De producten dringen enkele millimeters tot een halve centimeter in en daardoor ligt de levensduur lager dan bij pasta. De kwaliteit is vochtig en vloeibaar, terwijl de pasta een stevige pap is. Het is dus onmogelijk het vloeibare product stevig op een muur aan te brengen en even goed te verdelen als een pasta, die met een blokborstel wordt aangebracht. De vloeistof trekt na het aanbrengen vrij vlot in de muur.

gevelhydrofuge

Hoe snel?

Hoe snel verloopt zo’n operatie om gevels of zijmuren waterdicht te maken? Reken voor de reiniging bij goede omstandigheden op 10 m2 per man per uur: één man kan dus 80 m2 per dag reinigen. Het aanbrengen van de hydrofuge gaat iets minder snel: 50 m2 per man per dag. Bij vloeibare Funcosil-producten moeten wel eventuele gevelelementen afgeplakt worden, want er kan verkleuring optreden als ze in aanraking komen met zo’n product.

Suerickx stemt het gebruik van producten altijd af op de ondergrond. Vooraf analyseert onze specialist bij u ter plaatse het type steen en de mate van vervuiling. Hij bepaalt ook de methode. Zien onze technische medewerkers bij de uitvoering dat er een andere methode of een ander product beter geschikt is, dan passen zij hun werkwijze aan tijdens de behandeling.

En hoe lang?

En hoe lang blijven uw gevel en zijmuren waterdicht na een hydrofugebehandeling?

Een vloeibare bescherming gaat 3 tot 5 jaar mee, een hydrofuge met pasta makkelijk 7 tot 10 jaar, afhankelijk van hoe diep hij kan intrekken. Het is duidelijk: een investering in een hydrofugebehandeling draagt aanzienlijk bij tot de kwaliteit en leefbaarheid van uw gebouw.

gevelrenovatie Leuven na 04

Wilt u een leefbare omgeving voor uw bewoners? Zorg er dan voor dat uw gevels langdurig beschermd en waterdicht zijn. Investeer in een hydrofugebehandeling.

Neem contact op met Suerickx Condominium.

Terug naar overzicht