Isolatienormen 2020


Isolatienorm 2020

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Voor alle zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement) trad de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking op 1 januari 2015. Als minimumnorm wordt een R-waarde voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) van 0,75 m²K/W genomen. Nieuwbouwwoningen (aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 1 januari 2006) die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving, voldoen al aan de dakisolatienorm.

Wat als je dak niet voldoet aan de isolatienormen?

Sinds januari 2015 worden er door de wooninspecteur bij een woningonderzoek strafpunten toegekend als de woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning een beperkt aantal strafpunten, zodat de eigenaar de tijd krijgt om zijn dak te isoleren.

Vanaf januari 2020 worden er 15 strafpunten toegekend als de woning niet aan de isolatienormen voldoet. Daardoor kan de woning ongeschikt verklaard worden door de burgemeester. De eigenaar zal dan sowieso werken moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.
Appartementsgebouwen
Niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn krijgen strafpunten, de andere verdiepingen krijgen hiervoor eveneens strafpunten.
De dakisolatienorm is niet beperkt tot huurwoningen, maar de mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt.

Voldoet mijn dak aan de isolatienorm?

– Wanneer uw dakisolatie zichtbaar is, kan u makkelijk de r-waarde bepalen.
– Wanneer uw dakisolatie niet zichtbaar is, kunnen wij bij u ter plaatse langskomen om uw r-waarde te bepalen. Bij hellende daken is dit eenvoudiger dan bij platte daken dus de kostprijs hiervoor varieert.

Premies voor het isoleren van mijn dak

De overheid geeft u een belastingvermindering voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie) als die geplaatst wordt door een aannemer. U kunt 30% van het bedrag dat u betaald hebt voor de werken inbrengen in uw belastingaangifte. De belastingvermindering is wel beperkt tot een bepaald maximumbedrag.
De netbeheerders geven een premie voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie). U mag de dakisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen door een aannemer.
In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie. Vind uw gemeentelijke en provinciale premies via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be, of neem contact op met uw gemeente.
Voor bepaalde huurders is er ook de sociale dakisolatiepremie voor huurwoningen.
Als u uw dak of een deel van uw dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst, kunt u ook in aanmerking komen voor een verbeteringspremie. Om een verbeteringspremie te kunnen krijgen, moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn en mag uw inkomen niet hoger zijn dan een vastgelegd bedrag.

Isolatienormen2020

isolatienormen2020,iso2020
Terug naar overzicht