Nieuwe norm voor borstweringen en trapleuningen

Sinds eind november 2010 is de norm NBN B03 004 met betrekking tot veiligheid van borstweringen en trapleuningen van toepassing. Een norm op zich is een richtlijn, maar wordt bindend als het een vereiste wordt van, in dit geval, architecten en/of openbare instellingen.

Toepassing van de norm NBN B03 004:

Deze norm is van toepassing voor publiek toegankelijke gebouwen zoals flatgebouwen, kantoren, winkelcentra, scholen, sportcentra, enz… Ze is niet van toepassing voor privégebouwen, maar de eigenaar blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers. Daarom is het aangeraden om de norm te volgen. De norm geldt enkel voor definitieve borstweringen en trapleuningen, niet op tijdelijke beschermingselementen.

Inhoud van de norm NBN B03 004: De norm bevat richtlijnen over de stabiliteitsvereisten van de gebruikte producten, de stabiliteit van het samengesteld product, de verankering naar de ondergrond, de maximale openingen tussen de elementen, de beschermingshoogte van de balustrades en/of trapleuningen, doorverwijzingen naar bijkomende normen zoals de glasnorm, enz…

Voor meer info: Klik hier

Terug naar overzicht