Wat loopt er fout bij gevelschilderwerken?

“De verf op onze gevel laat los. Er ontstaan blazen en scheuren.” Steeds meer krijgen we bij Suerickx vragen van gebouwbeheerders om een oplossing te vinden voor verkeerd gebeurde gevelschilderwerken. Hoe pakken we zulke problemen aan?

Bij gevelschilderwerken gebeuren er vaak vier fouten:

  1. De verf is dampdicht. Daardoor kan vocht in de gevel of de woning niet naar buiten verdampen. Er ontstaan binnen vochtproblemen en op de gevel komt de buitenverf los, er ontstaat blaasvorming en de voegen beginnen op te lossen.
  2. Er is wél met dampopen verf gewerkt, maar door een slechte reiniging of het ontbreken van een primer is de hechting van de verf slecht. Na verloop van tijd komt die los.
  3. De gebruikte verf is van matige kwaliteit. Daarom gebruikt Suerickx geen goedkope producten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn op de particuliere markt. Alle producten hebben certificaten en er zijn tal van tests op gebeurd, zodat Suerickx zeker is van de kwaliteit.
  4. De dakrand steekt niet ver genoeg over en de gevel wordt constant nat onder de dakrand. Dit komt vaak voor bij moderne gebouwen en bij platte daken: een verbreding of vervanging van de dakrand is nodig.

Suerickx pakt dergelijke problemen grondig aan. Zowel de voorstudie als de voorbereiding van de ondergrond is uiterst belangrijk. Vaak haalt Suerickx er een expert van de leverancier bij om een uitgebreid verslag te maken, zodat de juiste behandeling met de juiste producten gebeurt. Dat is vaak nodig bij gebouwen waar door een verkeerde aanpak van een andere aannemer blazen en scheuren in de verf ontstaan zijn.

Dampopen of dampdicht

Het is fundamenteel om bij een geschilderd gebouw eerst vast te stellen of de verf op de gevel dampopen of dampdicht is. Gaat het om een dampopen verf en hangt ze goed vast, dan is er niet veel aan de hand: eerst reinigen en dan met een drie- of vierlagensysteem schilderen volstaat.

Komen er pellen los of is het een dampdichte verf, dan moet alle verf verwijderd worden. Dat kan door te stralen. Is dat niet genoeg, dan moeten we decaperen: insmeren met een product, 15 seconden laten inwerken en dan laten inspoelen met water. Zoiets moet snel gebeuren, want een langere inwerking van het product kan schadelijk zijn voor de stenen van het gebouw. Deze behandeling kan verschillende keren na elkaar gebeuren om de verschillende lagen te verwijderen.

Hangt er geen verf op de gevel, dan verwijdert Suerickx vet of vuil van de stenen met een steamwash- of straalmethode. Ook kijken we altijd na of de voegen niet te zanderig of los zijn. Ze worden plaatselijk hersteld en beschadigde stenen worden vervangen. Lampen, balustrades of andere op de gevel bevestigde objecten worden afgeplakt of eventueel verwijderd en na het schilderen weer bevestigd.

5-zandstralen-geverfde-gevel
gevelreiniging Sint Pieters Leeuw - voor 06

Voorbereiding is minstens helft van het werk

De voorbereiding is gewoonlijk 60 procent van de arbeidstijd. Zelfs als er geen voegen vervangen hoeven te worden, is het nog altijd 50 procent. Voor het verven zelf past Suerickx altijd de drie- of vierlagenmethode van verfproducent Matthys toe: de primer Pegafix, de onderlaag Murfill, de toplaag Paracem en eventueel als extra tussenlaag Durbocem, een schilderlaag die kan aangebracht worden op natte ondergronden. Na uitharding van de Durbocem is de gevel bestand tegen vochtindringing. Durbocem wordt vooral onderaan of op vochtige gevels of geveldelen toegepast.

U krijgt bij Suerickx gewoonlijk 10 jaar garantie op de hechting van de verf. Kunnen we dat door bijvoorbeeld constructiefouten aan het gebouw niet garanderen, dan communiceren we daar heel open over. Maar u mag er zeker van zijn: u krijgt altijd gevelschilderwerk dat járen standhoudt.

Van-Busleyden-gevelreiniging-gevelschildering-na-02 (1)

Wilt u de gevels van uw gebouw laten schilderen? Doe beroep op een specialist. Neem contact op met Suerickx Condominium.

Terug naar overzicht